Krop, hjerte og sind

Vi ved alle fra os selv, at vores immunforsvar fungerer dårligt, når vi har travlt og er stressede. Eller at vi er mere modtagelige for sygdomme og infektioner, når vi er kede af det og har det hårdt. Vi bliver fysisk træt, når vi har det psykisk dårligt.

Omvendt giver forelskelse os så meget energi, at det får os til at føle os uovervindelige. Når vi oplever succes på jobbet, strutter vi af selvtillid og kan overkomme alt. Vi kommer i et flow, hvor alt lykkes.

Krop, hjerte og sind hænger sammen. Det er hævet over enhver tvivl. Sygdomsbehandling er mere effektiv, hvis vi har psykisk overskud, mens effekten er dårligere hvis vi ikke trives. Motion styrker kroppen fysisk, men er også et virksomt middel mod depression.

Der er mange forklaringer på, hvorfor det er sådan. Både medicinske, psykologiske og spirituelle. Kommunikerer vores celler med vores sjæl? Er det kemiske reaktioner i hjernen, der påvirker vores krop og omvendt? Er det et spørgsmål om vores opfattelse af virkeligheden?

Det endelige svar, som jeg ser det, er: Måske!

Jeg ved ikke præcist, hvorfor det hænger sammen. Men jeg ved, at det gør. Jeg ved, at både gamle filosofier og religioner ser den sammenhæng, og jeg ved at den nyeste forskning bekræfter det. Krop, hjerte og sind skal ses som en sammenhæng, når man betragter det hele menneske.

Så ja, jeg tror at man kan tænke sig sund. Forstået på den måde, at vi er i stand til at styrke vores sundhed og bekæmpe fysisk sygdom ved hjælp af vores mentale tilstand. På samme måde kan vi bruge vores krop til at få det bedre psykisk.

Jeg siger ikke, at tankens kraft kan gøre det alene. Krop, hjerte og sind fungerer i et kompliceret samspil. Derfor har vi brug for at se på det hele menneske, når vi taler om sundhed. På alle tre områder. Det er grundtanken i det, vi hos TLC Uddannelser kalder ’det tripolære helhedssyn’.

Det gælder også, når vi taler om seksuel sundhed. Vores seksualitet er central for vores sundhed på alle tre områder. Et godt sexliv har indflydelse på både vores krop, hjerte og sind. Vores fysiske, psykiske og følelsesmæssige velbefindende har indflydelse på vores seksualitet. Det hele hænger sammen.

Kim MacKayzee – indehaver og coach – TLC Uddannelser