Sygeplejersken Kia Konnerup øver coaching

Kia Konnerup (tv) i gang med coaching af en af sine medstuderende, Sussi Jensen, på TLC SeksualCoach uddannelsen på Hotel Scandic i Silkeborg (fotograf: Kim MacKayzee/TLC Uddannelser)

Jeg har allerede fået styrket mine redskaber til samtale med patienter

Kia Konnerup, der er uddannet sygeplejerske, oplever at der sjældent bliver talt om seksualitet i arbejdet med udsatte borgere. Hun er nu i gang med en uddannelse til TLC SeksualCoach i Silkeborg, og allerede ca. en tredjedel gennem uddannelsen har hun fået styrket sine redskaber i forhold til samtale med borgerne i sit arbejde på et forsorgshjem for hjemløse.

– Det er altid aktuelt at kunne tale med mennesker om seksualitet, for det er jo en naturlig del af patienternes liv. Men jeg oplevede også at der ikke blev talt meget om seksualitet, hverken på sygeplejerskeuddannelsen, på sygehuset eller i hjemmeplejen, fortæller Kia Konnerup fra Kjellerup.

Kia Konnerup startede på den nye uddannelse TLC SeksualCoach i september. Til daglig arbejder hun som sygeplejerske på et forsorgshjem for hjemløse, og i arbejdet med udsatte borgere skal hun forholde sig til mange og forskellige problematikker – også vedrørende deres seksualitet.

Der tales sjældent om seksualitet

– Desværre bliver der sjældent snakket om seksualitet med udsatte borgere, men det er vigtigt at de får noget at vide om sygdom og hvordan man passer på sig selv. Nogen har også oplevet seksuelt misbrug, men har aldrig snakket med nogen om det, fortæller Kia Konnerup.

Uddannelsen foregår i Silkeborg på ti weekend-moduler i løbet af et år. Kia Konnerup har nu gennemført de tre første moduler, og har allerede fået redskaber, hun kan bruge i sit arbejde.

Redskaber til samtale

– De første moduler har haft mest fokus på coaching, og jeg kan mærke at jeg allerede har fået redskaber, der styrker mig i forhold til samtalen med borgerne. Vi bliver også udfordret, og jeg er blevet mere bevidst om, hvad jeg selv tænker. Men jeg glæder mig også til foråret, hvor der kommer endnu mere fokus på seksualitet med gæstelærere på modulerne, siger Kia Konnerup.

Fakta:

TLC SeksualCoach er en ny privat uddannelse, der som den første kombinerer coaching og sexologi. Uddannelsen afvikles som ti weekendmoduler på Hotel Scandic i Silkeborg, og er anerkendt af Dansk Sexologforening. Næste hold starter marts 2017.